Sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică acordat personalului din justiţie ar urma să crească la 25%, conform ultimei variante a Legii unice, după ce fusese prevăzut la 5% în discuţiile de marţi de la Guvern. La presiunea magistraţilor, guvernanţii au decis miercuri seară că trebuie să accepte propunerile de majorare venite din justiţie şi să majoreze coeficienţii pentru sistemul judiciar. Joi, reprezentanţii ministerelor Muncii, Finanţelor şi Justiţiei s-au întâlnit pentru a face din nou calcule, în funcţie de buget. Ulterior, aceştia au fost invitaţi la o discuţie finală cu premirul Boc la Palatul Victoria, relatează Newsin.
Guvernanţii au decis să majoreze coeficienţii magistraţilor în grila de salarizare a Legii unice pentru magistraţi, în funcţie de gradele acestora creşterea fiind între 0,5 şi 1, 3 salarii minime pe economie, potrivit ultimei variante de proiect obţinută de NewsIn. Coeficienţii pentru judecătorii cu grad de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie s-au stabilit între 7,1 şi 9,6 salarii minime pe economie. Pentru un judecător de curte de apel sau un procuror de acelaşi grad a crescut baza de calcul între 6 şi 8,15 salarii, ei câştigând astfel un salariu minim pe economie faţă de veche variantă discutată, marţi, la Guvern.
În noua variantă, pentru un judecător de tribunal sau procuror de parchet de pe lângă tribunal s-a stabilit un coeficient crescut faţă de ultima variantă, între 5,4 şi 7,3 salarii minime. Un magistrat cu grad de judecătorie va putea obţine un coeficient între 4 şi 6,5, de asemenea majorat faţă de ultima variantă. Un judecător sau procuror cu vechime de până la 3 ani va avea un salariu calculat cu un coeficient între 3 şi 3,75 salarii minime.
Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat, marţi, că la întâlnirea de la Guvern, reprezentanţii Executivului au recunoscut