În lipsă de bani, românii recurg la cea mai veche formă de comerţ pentru a intra în posesia unei case sau chiar a unui efectiv de animale. Sursa: Adi PîclișanSursa: Adi Pâclişan
1 /.
Schimb BMW 530, 2004, full options, cu 500 mp teren intravilan” sau „Schimb apartament două camere, multiple îmbunătăţiri cu variante auto”, „Schimb BMW 316, 1994, 1600 mc, benzină, neînmatriculat, cu vaci, viţei, oi” sunt doar trei dintre zecile de anunţuri de la rubrica „troc” inclusă recent în publicaţiile din Ploieşti.
Explicaţia e simplă: în lipsa lichidităţilor, proprietarii de maşini sau imobiliare preferă să facă un barter. „Mi-am luat maşină scumpă când îmi mergea bine firma de construcţii. Vreau să o vând ca să iau un apartament, dar în târgurile auto nu prea se mai mişcă nimic. Aşa că am dat un anunţ că dau limuzina la schimb cu o locuinţă în Ploieşti”, spune Victor Petrache.
„Am avut clienţi care mi-au cerut să găsesc un schimb profitabil în această perioadă de blocaj total. Unul dintre ei mi-a cerut chiar să-i vând garsoniera pe o maşină bună plus diferenţa în bani, pentru că dorea să plece urgent din ţară ca să-şi caute de muncă în Italia”, spune Paul Oprea, reprezentantul unei agenţii imobiliare din Ploieşti. Şi în oboarele prahovene, agricultorii şi fermierii preferă să facă schimb de cereale şi animale decât să le plătească cash.
Rochie de mireasă contra GPS
Trocul de acum aminteşte de cel practicat în comunism, când o Dacie echivala cu un apartament cu două camere. „Schimb teren intravilan la 9 kilometri de Iaşi, 20 de metri deschidere, preţ negociabil, cu un Logan nou. Valori apropiate!”, anunţă la mica publicitate un ieşean.
„Am 1.600 de metri de teren intravilan şi vreau o maşină nouă la schimb. Mai am alte rate la bănci pentru apartament şi nu mai pot face credit pentru ma