Refugiaţii ajunşi pe teritoritoriul Uniunii Europene vor fi redistribuiţi în toate cele 27 de state membre. Este propunerea comisarului european pe Justiţie, Jacques Barrot, care a prezentat un plan pentru acordarea dreptului de azil la nivelul întregii Uniuni.
Nu vor fi stabilite cote naţionale, nu încă, Bruxelles-ul făcând apel la solidaritatea statelor membre. În acest fel, explică Barrot, ţările aflate la “Porţile Europei”, Italia şi Malta, nu vor mai avea sentimentul de a fi lăsate singure.
Pentru început, Comisia Europeana are intenţia de a redistribui cei 10 000 de creştini irakieni, refugiaţi în Iordania şi în Siria, şi care aşteaptă răspunsul Uniunii Europene la cererea colectivă de azil.
Planul aprobat de Comisia Europeană permite respingerea clandestinilor dar aceasta trebuie să acorde prioritate salvării vieţilor. În plus, în ambarcaţiunile cu clandestini se pot afla persoane ce pot solicita statutul de refugiat.
Iată de ce Comisia Europeană a solicitat Italiei date despre cum aplică dreptul de acordare a azilului celor ajunşi în apele teritoriale. Nici un răspuns…deşi cererea Comisiei Europene a fost trimisă acum două luni. Guvernul de la Roma acuză în schimb Comisia Europeană de a se folosi de propunerile Italiei în materie de control a imigraţiei pentru a alimenta polemicile.
Comisarul european Jacques Barrot a anunţat că se va deplasa în cel mai scurt timp în Libia şi în Turcia, ţări a caror colaborare este esenţială în punerea în aplicare a planului Uniunii.
Barrot speră să obţină acordul autorităţilor de la Tripoli şi de la Ankara pentru a înfiinţa centre de primire a imigranţilor gestionate de Uniunea Europeană unde să se analizeze în parte cererile de azil. Stefan Popescu
Refugiaţii ajunşi pe teritoritoriul Uniunii Europene vor fi redistribuiţi în toate cele 27 de state membre. Este propunerea comisarului eu