* modalităţile de plată şi sistarea furnizării de gaze se vor schimba, în urma unui acord încheiat între Protecţia Consumatorilor şi Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei * se caută evitarea unor situaţii precum cea de acum doi ani, când pentru 1.000 de brăileni s-a oprit alimentarea cu gaz fiindcă Poşta a întârziat să trimită în contul furnizorului banii plătiţi de aceştia
În viitorul apropiat, contractul încheiat între furnizorii şi beneficiarii de gaze naturale va suferi modificări importante, în urma intervenţiei Agenţiei Naţionale de Reglementare a Energiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Astfel, plata gazelor se va putea face până la maxim 30 de zile de la emiterea facturii, faţă de 15 zile, cum prevede forma actuală a contractului. Dacă acum, în cazul neplăţii se închid gazele în a 26-a zi de la emiterea facturii, pe viitor beneficiarii vor primi un preaviz de 15 zile, după ce trece intervalul de 30 zile în care pot plăti.
O modificare importantă este faptul că plata se va considera efectuată din ziua când se vor achita banii. După cum ne-a informat Dumitru Marta, directorul coordonator adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Brăila, forma actuală a contractului prevede că plata este considerată efectuată la data intrării banilor în contul furnizorului. "Au fost situaţii când s-au plătit banii la Poştă, iar Poşta a întârziat să-i trimită la furnizor, iar din acest motiv beneficiarilor li s-a oprit alimentarea cu gaze. În urmă cu doi ani, circa 1.000 de brăileni au păţit acest lucru", ne-a declarat Dumitru Marta, directorul coordonator adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Brăila.
Rezilierea contractului de furnizare se va face, în cazul neplăţii, începând cu a 181-a zi de la emiterea facturii, dar nu fără un preaviz de 15 zile.
Vor exista tr