Marzieh Vahid Dastjerdi a devenit, astăzi, ministru sănătăţii în Iran, după ce candidatura sa a fost aprobată de Parlament. Ea este prima femeie care ocupă o astfel de funcţie în ultimele trei decenii, după Revoluţia Islamică din 1979, scrie BBC. În vârstă de 50 de ani, Marzieh Vahid Dastjerdi este medic ginecolog. Nominalizarea sa a stârnit un val de critici ţinând cont că nu are experienţă în guvern şi că nu a condus niciodată un spital.
Segregarea în spitale
S-a făcut remarcată după ce în trecut a propus ca în spitale să fie aplicată segregarea, femeile să fie îngrijite doar de femei şi bărbaţii numai de medici bărbaţi.
Alte două femei care se aflau pe lista de propuneri pentru portofoliul securităţii sociale şi cel al educaţiei au fost respinse de legislativ. Nici ministerul energiei nu are încă şef. Doar 18 dintre cele 21 de portofolii au fost aprobate de legislativ. Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad are trei luni ca să vină cu alte nominalizări.
Ministrul de interne, căutat de Interpol
Nu este singura candidatura care a atras atenţia. Ministrul de interne Ahmad Vahidi este căutat de Interpol din 2007 pentru presupusa implicare într-un atentat antisemit în Argentina comis în 1994 şi soldat cu 85 de morţi. El a fost ales cu o largă majoritate în legislativul de la Teheran. După anunţarea rezultatului votului de către preşedintele Parlamentului, Ali Larijini, deputaţii au scandat "moarte Israelului".
Autorităţile de la Buenos Aires au protestat vehement faţă de această nominalizare şi spun că este un afront adus victimelor. Iranul neagă orice implicare în atentat.
CITIŢI ŞI:
Deputaţii iranieni, împotriva femeilor din guvern
Ahmadinejad aduce femei în guvern