EXCLUSIV. În interviul acordat EVZ, istoricul basarabean Igor Caşu explică mecanismele propagandei de tip sovietic aplicate în Republica Moldova asupra trecutului, efoturile făcute de Rusia pentru a impune viziunea Moscovei despre cel de-Al Doilea Război Mondial şi denigrarea identităţii româneşti.
Ruşii către basarabeni: ”Răbdaţi mizeria!”
Ce mai înseamnă, pentru români, “Al Doilea Război Mondial”?
Cea mai mare parte a românilor din teritoriile noastre istorice se regăsesc în cordonul sanitar interbelic, o zonă considerată de occidentali extrem de importantă pentru a asigura interesele sale geostrategice în faţa Rusiei. O altă parte a românilor însă se află de cealaltă parte a cortinei, una mai permeabilă în comparaţie cu cea din timpul Războiului Rece, dar oricum cortină.
Rusia ţine morţiş la menţinerea acestui status quo şi îşi menţine influenţa în fostele teritorii ale României de la est de Prut. Manipulează elitele, le corupe, dar masele le lasă în voia soartei, cu alte cuvinte promovează o politică colonială de tip clasic, aşa cum a fost cazul britanicilor, de exemplu, în secolul al 19-lea (dar deosebită de politica colonială din perioada sovietică, când Moscova corupea din când în când şi populaţie de rând, dar totdeauna în tandem cu anumite politici represive, uneori mai dure, alteori mai puţin).
În ultimul timp masele nu mai acceptă această situaţie şi au cerut eliminarea acestor elite neruşinate şi hrăpăreţe care se scaldă în bogăţii şi le cer lor să rabde mizeria temporară până când va fi posibilă reluarea revoluţiei mondiale şi construcţia adevărată a comunismului (vezi PCRM).
În Republica Moldova, cum se scrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial?
Al doilea conflict mondial este cunoscut în Republica Moldova mai mult prin intermediul filmelor artistice şi documentare decât