* la această concluzie a ajuns conducerea "Unita Turism", firma care deţine licenţa de exploatare a nămolului sapropelic, în baza analizelor de laborator * probele au fost prelevate după ce lacul, aproape secat, a fost alimentat cu apă din canale de irigaţii
* pentru alimentarea artificială, "Unita Turism" a fost sancţionată cu avertisment de către Agenţia de Resurse Minerale
Calităţile terapeutice ale Lacului Sărat nu au fost afectate de aportul de apă din canalele de irigaţii. Aceasta este concluzia conducerii "Unita Turism" SA, firma care deţine licenţa de exploatare a nămolului sapropelic, concluzie formulată în baza rezultatului analizelor de laborator. Ieri, Sorin Boşneag, directorul "Unita Turism", ne-a prezentat valorile câtorva indicatori, precizând că toate se încadrează în parametrii normali. "Ph-ul este cuprins între 7,95 şi 8 unităţi, ceea ce înseamnă că nu există elemente care să crească aciditatea lacului. Oxigenul, la o valoare de 0,24, este aproape inexistent, iar clorurile se prezintă la o valoare de 300 grame la litru de apă, deci salinitatea este foarte ridicată. Probele au fost prelevate pe 25 august, când alimentarea artificială cu apă deja fusese sistată", a precizat Boşneag. Acesta a ţinut să sublinieze că lacul nu a fost alimentat cu apă dulce, ci cu apă sărată, adusă prin reţeaua de canale de desecare, din Valea Iencii, o zonă cu soluri sărăturate, situată între localităţile Latinu şi Lacu Sărat. "Sunt ape pluviale de suprafaţă acumulate pe soluri sărăturate, acele soluri pe care s-au înfiinţat orezării înainte de Revoluţie, tocmai pentru a fi «spălate» de sare şi incluse în circuitul agricol", ne-a explicat Boşneag. Acesta a concluzionat, cu buletinul de analiză în mână, că nămolul lacului este la fel de bun ca şi până acum, pentru diversele tratamente solicitate de turişti.
Reamintim că alimentarea artificială a