Monumentul natural din Parcul Naţional Cheile Nerei este înconjurat de mormane de sticle din plastic şi de resturi menajere. Autorităţile locale din judeţ se alătură campaniei „Adevărul“ şi consideră că „buy-backul” ar fi soluţia pentru a scăpa natura de invazia plasticului. Malurile Minişului, râu în care ajung şi apele Cascadei Bigăr, sunt pline de gunoaie.
De multe ori, imaginea superbă a cascadei se transformă într-una dezolantă, mai ales că nu puţini trecători aruncă PET-uri şi doze goale de bere chiar în foişorul amenajat la intrarea în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa.
La rândul ei, peştera din care izvorăşte izbucul Bigăr poate fi confundată cu uşurinţă cu o pubelă imensă, iar pereţii acesteia sunt „gravaţi” cu tot felul de desene. Există însă şi destui vizitatori care condamnă aceste lucruri.
Turiştii „alimentează“ zona cu sticle din plastic
„Este păcat de locul acesta atât de frumos. Trebuie să fii foarte atent când faci fotografii, pentru că gunoaiele îţi „strică” imaginea. Ar trebui să fie aplicate amenzi pentru PET-urile şi resturile menajere aruncate la voia întâmplării”, susţine Dan Drăgan, un fotograf reşiţean.
Răzvan Toma, un timişorean aflat în trecere, s-a oprit şi el să admire peisajul. „Sunt atâtea sticle din plastic aruncate peste tot. Păcat de aceste locuri atât de frumoase”, spune turistul.
La numai câţiva kilometri de localitatea Anina, se află izbucul Bigăr, un izvor alimentat de un curs de apă subteran, ce străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei.
Monumente naturale înconjurate de gunoaie
După aproximativ 200 de metri, apa izvorului, bogată în calcar, se varsă în râul Miniş de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros, Cascada Bigăr. Apa curge de pe o stâncă parcă suspendată în aer, cu un debit de pâ