Erou supravieţuitor al celui de-al Doilea Război Mondial, britanicul Nicholas Winton, acum în vârstă de 100 de ani, se va întâlni mâine cu o parte dintre cei pe care i-a salvat din lagărele naziste ale morţii, în urma operaţiunii cunoscute sub numele de "Czech Kindertransport". Sursa: Reuters
Aflat în 1939 în vizită la un prieten de-ai săi din Praga, Winton a realizat pericolul pe care îl reprezintă invazia nazistă şi a pus bazele unei echipe care să asigure transportul mai multor copii din Praga în Marea Britanie. Acolo, aceştia urmau să fie aşteptaţi şi găzduiţi de familii de britanici.
Operaţiunea a reuşit, astfel că, în 1939, 669 de copii, în majoritate evrei, au plecat din capitala cehă cu opt trenuri către Marea Britanie, prin Germania. Cel de-al nouălea transport, însă, nu a mai ajuns la destinaţie, astfel că 250 de copii nu mai fost salvaţi de teroarea nazistă.
Faptele de război ale lui Winton au rămas mult timp secrete, până când, în 1988, soţia sa, Greta, a găsit în podul locuinţei lor un jurnal în care erau descrise în detaliu toate acţiunile întreprinse de bărbat în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Dezvăluirile i-au adus britanicului renumele de "Schindler britanic".
Războiul nu are poveste
"Nu poţi să vii pur şi simplu la cineva şi să îi spui: Apropo, ştii ce făceam eu în '39? Oamenii nu povestesc despre cum şi-au petrecut războiul", a declarat Winton pentru Reuters.
Mâine, eroul îi va întâlni pe copiii acum ajunşi la maturitate, pe care toate lumea îi numeşte "copiii lui Winton". Ei vor ajunge la Liverpool cu un tren cu aburi, pentru a recrea călătoria din urmă cu 70 de ani.
Cu "trenul lui Winton" vor sosi aproximativ 22 dintre copiii salvaţi, cărora li se vor alătura pe drum alţi 150. Aceştia vor părăsi Praga după ce vor dezveli bustul ridicat în cinstea