Specialiştii de mediu susţin că „Micul Paris“ este singura capitală europeană unde selectarea şi reciclarea gunoaielor nu dau rezultate. Planul de gestionare a deşeurilor din Capitală va fi aprobat de municipalitate la 17 septembrie, potrivit viceprimarului Mircea Raicu. Planul realizat de funcţionarii municipalităţii arată că locuitorii Capitalei nu duc sticlele şi deşeurile din ambalaje la containerele speciale amplasate de firmele de salubrizare, iar cantitatea de deşeuri procesate şi reciclate este sub 15%.
Mai mult, există multe deşeuri necolecate. În 2001, cantitatea acestora era de 1,8 milioane de tone, în 2003 a scăzut la 0,82 milioane de tone, iar în 2007 a crescut de peste două ori, la 1,75 milioane de tone, informează NewsIn.
În planul de gestionare a deşeurilor se precizează că nu există spaţii pentru containere destinate colectării selective. Pentru rezolvarea acestei probleme, una dintre propunerile din plan se referă la plasarea de containere de diferite dimensiuni, în funcţie de numărul de locuitori.
Pentru case şi pentru blocurile sub patru etaje se propun containere sub 240 de litri, iar pentru blocurile de peste patru etaje ar fi necesare, în opinia municipalităţii, containere de 1,1-1,2 metri cubi. Conform aceluiaşi plan, pentru transportul deşeurilor trebuie utilizate vehicule de colectare cu emisii reduse de noxe şi nezgomotoase.
Planul a fost respins în forma iniţială
Mircea Raicu, viceprimar în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, spune că planul nu a fost aprobat în şedinţa consilierilor generali de la începutul acestei săptămâni deoarece Comisia de Salubritate vrea să vină cu noi amendamente la următoarea şedinţă a Consiliului.
Raicu susţine că următoarea dezbatere a municipalităţii pe tema gestionării deşeurilor va avea loc la data de 17 septembrie. „