Potrivit mai multor organizaţii de apărare a drepturilor omului din Rusia, Caucazul rus ar fi intrat într-un război civil, iar politica Moscovei în regiune ar trebui total schimbată. Despre Cecenia se ştie de multă vreme că nu a fost în nici un caz cu adevărat pacificată, dar veştile cele mai proaste vin acum din Inguşeţia şi Daghestan. În primele şase luni ale acestui an, 79 de persoane ar fi fost răpite în Cecenia, faţă de 42 pe toată durata anului trecut, afirmă un comitet de asistenţă civilă din această republică.
Potrivit mai multor organizaţii de apărare a drepturilor omului din Rusia, Caucazul rus ar fi intrat într-un război civil, iar politica Moscovei în regiune ar trebui total schimbată.
Despre Cecenia se ştie de multă vreme că nu a fost în nici un caz cu adevărat pacificată, dar veştile cele mai proaste vin acum din Inguşeţia şi Daghestan.
Preşedintele Inguşeţiei, care a scăpat cu viaţă săptămâna trecută după un atentat terorist avertizează că rebelii islamişti pregătesc o nouă ofensivă, după ce în ultimii ani atacurile sinucigaşe aproape că dispăruseră în Caucazul rus.
Să reţinem însă că apărătorii drepturilor omului din Rusia denunţă în acelaşi timp atacurile teroriste şi represiunea forţelor de ordine. Acestea din urmă sunt acuzate că ar fi organziat adevărate "escadroane ale morţii" pentru a intimida populaţia.
Fără nici o acoperire juridică, în condiţii deci de totală ilegalitate, aceste escadroane recurg la răpiri, acte de tortură şi execuţii sumare, pentru a decapita o mişcare islamistă care pare să-şi regenereze fără încetare potenţialul.
În primele şase luni ale acestui an, 79 de persoane ar fi fost răpite în felul acesta în Cecenia, faţă de 42 pe toată durata anului trecut, afirmă un comitet de asistenţă civilă din această republică.
Din iunie anul acesta, pe ansamblul celor trei republici, 260 de persoane