Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe trei legi, şi anume, cea privind educaţia naţională, salarizarea unitară şi reorganizarea agenţiilor guvernamentale cu reducerea cheltuielilor în sectorul public. Premierul a trimis astăzi Parlamentului scrisoarea de intenţie, însă documentul nu este însoţit şi de pachetul legislativ. Sursa: Codrin Prisecaru
Decizia a fost luată în urma şedinţei de ieri a Guvernului, care a durat mai mult de 10 ore, încheindu-se după miezul nopţii, şi în care cele trei acte normative au fost analizate în detaliu. Emil Boc a precizat că legile educaţiei, principalul motiv de dispută între PSD şi PD-L, au la bază propunerile Comisiei Miclea şi Pactul Naţional pentru Educaţie. Ministrul de resort, Ecaterina Andronescu, a refuzat să comenteze.
Învăţământ obligatoriu de 10 clase
După discuţii în contradictoriu, executivul a decis ca învăţământul obligatoriu să fie de 10 clase, incluzând şi clasa pregătitoare. Miniştrii au renunţat astfel la varianta propusă de Ecaterina Andronescu, de 12 clase obligatorii, plus clasa pregătitoare.
Vârsta de pensionare, 65 de ani
Guvernul a mai hotărât ca profesorii universitari să iasă la pensie la vârsta de 65 ani, propunere inclusă în pachetul de legi avansat de Comisia Miclea, şi nu la 70 de ani, prevedere aplicată inclusiv cadrelor didactice coordonatoare de proiecte de doctorat, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale.
Rectorii vor deţine funcţia până la vârsta de 65 ani, după care pot avea funcţii didactice, dar numai cu aprobarea Senatului Universităţii.
Directorii de şcoli şi directorii adjuncţi nu pot fi membri ai unui partid politic în perioada mandatului.
Părinţii vor primi rapoarte de la şcoală
"De la grădiniţă şi continuând cu învăţământul gimnazial şi secundar, părintele va