Aeroportul Bucureşti-Băneasa (Aurel Vlaicu) a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un profit de 22,1 milioane de lei (5,2 milioane de euro). Motivul, creşterea cu 25,92% a numărului de pasageri, arată bilanţul publicat joi de Ministerul Transporturilor.
Astfel, numărul celor care au ales să călătorească de pe Bucureşti-Băneasa s-a ridicat, în primele patru luni, la aproximativ 936.000, faţă de 743.000 cât s-au înregistrat în perioada similară din 2008. Activitatea pe aeroport a crescut cu 17,8% comparativ cu primul semestrul din 2008.
Principala sursă de venit sunt taxele aeroportuare cerute companiilor aeriene ce operează pe aeroport, acestea reprezentând 80% din totalul veniturilor, se arată în documentul transmis de minister.
La acestea se adaugă veniturile din închirierea unor spaţii din aeroport (12% din totalul veniturilor), precum şi sume provenite din alte venituri - 8% din bugetul total.
În timp ce aeroportul Băneasa înregistrează, în continuare, creşteri ale numărului de pasageri, cel mai mare aeroport din ţară, Henri Coandă din Capitală, a raportat, în primele cinci luni ale anului, o scădere de 15% a traficului, potrivit Agerpres.
Diferenţele dintre cele două aeroporturi sunt completate şi de rezultatele raportate până acum de operatorii aerieni. Astfel, în timp ce Blue Air şi Wizz Air, primii doi jucători din low-cost, au înregistrat creşteri de două cifre ale numărului de pasageri transportaţi, Tarom, cea mai mare companie aeriană din România, a raportat o scădere de 13,9% a numărului de pasageri în intervalul ianuarie-mai 2009, potrivit datelor Asociaţiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).
În România funcţionează, în prezent, 17 aeroporturi, cu un trafic de 9,1 milioane de pasageri în 2008. Aeroporturile din Bucureşti (Otopeni şi Băneasa) şi cele din Timişoara, Cluj şi Iaşi, cele mai mari cinci aeroporturi