După o perioadă liniştită, fără noutăţi de librărie, editura electronică Liternet publică două volume proaspete: Portrete-robot cu texte cu tot de Şerban Foarţă şi Ninsoarea electrică de Traian T. Coşovei. În continuare, puteţi citi fragmente din recenziile la aceste cărţi şi din textele literare. Puteţi descărca gratuit cărţile de pe site-ul Editurii Liternet, secţiunea „Librărie“: http://editura.liternet.ro.
Cartea lui Şerban Foarţă
„Portrete-robot cu texte cu tot e un florilegiu sprinţar, cu ştaif poetic şi impact cromatic, absorbit în siajul deja clasicului Mic tratat de pisicologie, dar şi un fel de intermezzo însoţit de cut-outs digitale, ce a căzut, în format .pdf şi, probabil, fără ştirea autorului, dintre paginile exuberantului Îndreptar practic de chiciologie: unde altundeva ar putea privi toate aceste multicolore perechi de ochi dacă nu înspre colecţia generoasă de obiecte stridente pe care Şerban Foarţă a izbutit să le culeagă cu răbdare şi în coaja cărora a ştiut cum să bată pentru a le extrage potenţialul estetic? Aşadar, cu gîndul (încă) la pisici şi cu privirea spre kitsch, Şerban Foarţă trece în salturi de şotron peste frontiera dintre stil şi absenţa lui“. (Fragment din recenzialui Alexandru Budac, „Şevaletul digital“)
Preambul: Schema şi schima au aceeaşi rădăcină „Copil fiind (şi, mai tîrziu, la noi acasă), era în uz o enigmatică expresie, anume «şcaţ de pe cutia de ceai». Eu, unul, nu-mi aduc aminte să fi văzut, după război, o astfel de cutie misterioasă, dar intuiam că era vorba de, îndeobşte, prostul gust al feluritelor fotoportrete («bust în c... pe scaun», în picioare, de grup, de nuntă, de familie, ş.a.m.d.). E ceea ce, azi, se cheamă poze kitsch. Cuplurile nupţiale, mai cu seamă, aveau un aer ţeapăn şi stupid care stîrnea ilaritate, ˜ ca, între altele, figura de mai jos:
Mai puţin tenta rozul