Poveştile lui Ilderim Rebreanu, nepotul romancierului, despre culisele familiei scot la iveală detalii care au stat până nu demult departe de biografiile oficiale. După patru ani, singurul moştenitor al scriitorului a terminat cele două mii de pagini în care concentrează saga familiei Rebreanu. Picanterii şi intrigi întregesc această istorie. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE! La 1 septembrie, în ziua când se împlineau 65 de ani de la moartea lui Liviu Rebreanu, ultima verigă din lanţul familiei care mai poartă acest nume spune entuziasmat că „Multe nu se ştiu despre Liviu...“. Drept dovadă, scoate din biblioteca micului muzeu pe care l-a deschis chiar la el în casă, în comuna Bogdana (Teleorman), opt caiete scrise ordonat de mână.
20 de cafele pe noapte
În total, 2.000 de pagini care cartografiază dinamica familiei de la sfârştiul secolului al XIX-lea, când s-au cunoscut părinţii scriitorului, până în 1952, când s-a născut autorul acestui roman de familie. Ilderim Rebreanu, fiul lui Tiberiu, cel mai mic frate al autorului „Răscoalei“, intenţionează să publice această biografie romanţată, împânzită de informaţii inedite.
„Încă de rîndul trecut îţi spusei că, în fiece lună, puteţi conta din parte-mi pe 500 lei pentru mama. Dar nu mă pot obliga la date fixe, fiindcă nici nu am venituri la date fixe. Eu trăiesc din ce cîştig nu lunar, ci cînd se nimereşte. N-am nici o bază lunară, ca să pot lua obligaţii la zi precisă. Obligaţiile însă pe care le iau, le ţin. Dacă întîrzii, este că şi veniturile mele întîrzie după împrejurări,“ îi scria Liviu Rebreanu surorii sale Livia.
Literele mici, desenate cu toc, au fost, cel mai probabil, aşternute la lumina lămpii cu petrol care îi ţinea companie nopţile, alături de cele 20 de cafele preparate în ibricul de aramă şi de cele o sută de ţigări rulate, cât era, portivit lui Ilde