Bucătarii mahomedani care lucrează în restaurante, patiserii sau shawormerii din România gătesc delicatese dar nu au voie să mănânce nimic înainte de apusul soarelui. În perioada Ramadanului, care se desfăşoară de la 22 august până la 22 septembrie, musulmanii ţin post negru pentru a celebra momentul în care profetul Muhammad a primit revelaţia coranică.
De la începutul anilor ’90 încoace, multe persoane de religie musulmană au venit în România, în special din ţările arabe. Cu toate că vorbesc, în mare parte, româneşte destul de bine sau sunt căsătoriţi cu românce, musulmanii imigraţi în România sunt destul de uniţi, formând mici comunităţi de prieteni împreună cu persoane de aceeaşi origine. Poate de aceea multora dintre ei le este la îndemână să respecte cutumele şi regulile religiei lui Allah, chiar şi la mii de kilometri distanţă de ţara natală.
Fără mâncare şi bătură până la apus
Una dintre perioadele cele mai importante ale anului pentru musulmani este Ramadanul. Credincioşii celebrează prin post momentul în care profetul Muhammad a primit revelaţia coranică. Timp de 31 de zile, între 22 august şi 22 septembrie, musulmanii adulţi trebuie să postească din zori până după apusul soarelui. Aceasta înseamnă abstinenţa de la mâncare, băutură, fumat şi relaţii sexuale.
Post negru cu prăjiturile sub nas
Cel mai greu să treacă prin această perioadă este pentru mahomedanii care lucrează în domeniul alimentar, adică în restaurante, patiserii sau shawormerii. Ei trebuie, practic, să gătească dar nu au voie să guste.
„Este o perioadă mai grea dar trebuie să ţinem postul“, a spus Ali Ardalibu (30 de ani) din Liban, care lucrează ca bucătar la patiseria arăbească „Fadel“, din centrul Capitalei.
Toţi cei trei bucătari de aici sunt libanezi. Cu toate că lucrează într-un miros apetisant, ei nu mă