Tinerii spun că facultăţile de stat din România nu le oferă o pregătire la fel de bună ca universităţile private. Considerate în trecut doar o alternativă pentru cei care nu prindeau locuri bugetate, universităţile private au început să câştige teren în alegerile absolvenţilor de liceu. Proaspeţii studenţi spun că la baza alegerii stă, în primul rând, perspectiva oferită de absolvirea unui anumit profil. Motivul financiar nu mai este un criteriu pentru tineri.
„De când România a intrat în Uniunea Europeană, s-au deschis orizonturi noi şi aici. Cred că ar trebui să ştii spre ce te îndrepţi atunci când ai terminat liceul. Dacă eu îmi doresc să urmez o facultate care există, în Arad, numai la privat şi în alt oraş, la stat, aleg Aradul. Sunt acasă. Aş cheltui poate mai mult cu drum, cazare şi mâncare, decât cu taxa de şcolarizare de aici”, a motivat Roxana Marcă, „boboacă” la Ştiinţe Politice.
„Până la urmă, nu cred că are aşa mare importanţă unde înveţi. Există şi mândria de a prinde un loc fără taxă, dar, dacă vrei să înveţi, atunci o faci oriunde. Contează să-ţi doreşti cu adevărat. Avem profesori foarte buni, de la care am luat foarte mult”, a punctat Ciprian Axente, student la drept. Opţiunea învăţământului privat e văzută cu ochi buni de cei care şi-au găsit deja un loc de muncă, deoarece oferta pare mai flexibilă şi dispar bătăile de cap cu admiterea.
Şcoală uşoară pentru muncă
„Din moment ce plătesc şcolarizarea, mă aştept să fiu înţeleasă atunci când am probleme la servici şi nu pot lipsi. E un efort”, a spus Marinela Trofin, care urmează cursurile Facultăţii de Informatică.
La fel de accesibil se prezintă sistemul şi pentru cei mai în vârstă, cărora li s-a impus să-şi definitiveze studiile pentru a-şi păstra serviciul. „Eu m-am înscris la fără frecvenţă, la privat, pentru că mi s-a părut mai simplu. Nu-mi afectează p