Indicatorii macroeconomici semnalează încheierea recesiunii. Analiştii atenţionează că pe termen scurt exporturile vor fi motorul dezvoltării, nu consumul individual. Cheltuielile de consum din zona euro au crescut în trimestrul al doilea, pentru prima oară după mai bine de un an. De asemenea, ritmul de scădere a exporturilor s-a încetinit, ceea ce crează premisele începutului de redresare economică.
Consumul gospodăriilor din zona euro a crescut cu 0,2%, după ce scăzuse cu 0,5% în primele trei luni ale anului, se arată în raportul Biroului de Statistică al UE, Eurostat.
Exporturile s-au diminuat cu 1,1% în trimestrul al doilea, după ce înregistraseră un declin de 8,8% în primele trei luni. Produsul Intern Brut (PIB) al regiunii euro a scăzut cu 0,1% în perioada analizată, în coformitate cu prima estimare, publicată pe 13 august.
Veniturile raportate de companii au crescut substanţial, faţă de perioada anterioară, semn că măsurile luate de guverne pentru încurajarea consumului au început să se simtă în economia reală.
În timp ce încrederea în mediul de afaceri a crescut în august, pentru a cincea lună consecutiv, preşedintele Băncii Central Europene, Jean-Claude Trichet a a atras atenţia asupra creşterii şomajului, ceea ce poate încetini procesul de redresare a economiei.
„Vremea scăderilor a trecut“, este de părere Carten Brzeski, eonocmist la ING Groep.
Dar „nu contaţi pe consumul individual ca vector de creştere în viitorul apropiat. Redresarea va fi puternic dependentă de exporturi şi de majorarea cererii la nivel global“, adaugă analistul ING.
Rata şomajului, principalul pericol
Preţurile producţiei industriale din UE au scăzut cu 8,5% în luna iulie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Scăderea reflectă influenţa preţului petrolului care este în pr