România nu va mai înregistra, probabil, ratele de creştere economică realizate înaintea crizei, în condiţiile în care rămâne o ţară mult mai săracă decât alţi membri UE, procesul de apropiere de nivelul mediu al veniturilor din UE urmând să dureze circa 40 de ani, estimează agenţia Moody’s.
„Moody’s se aşteaptă ca ritmul redresării economice a României să fie gradual. Creşterea economică este puţin probabil să atingă ratele dinainte de criză, mai ales în condiţiile în care creşterea economică rămâne temperată în Europa“, se arată în raportul anual privind România, publicat ieri de agenţia de evaluare financiară.
„La acest ritm, totuşi, va fi nevoie de un timp relativ îndelungat până ce veniturile vor converge către media UE“, consideră analiştii agenţiei de rating.
În ciuda recesiunii severe actuale, economia României are perspective bune pe termen mediu, arată Moody’s. „Primul motiv este că România este semnificativ mai săracă decât cele mai multe state din UE, ceea ce înseamnă că are un potenţial considerabil de convergenţă“, se spune în raport.
Moody’s aminteşte că România se plasează în UE pe penultimul loc după costurile forţei de muncă, depăşind doar Bulgaria. În 2007, costul mediu lunar al unui angajat era în România de 527 de euro, faţă de 1.000 de euro în Polonia, 1.200 de euro în Cehia, 2.280 de euro în Spania, 3.220 de euro în Franţa şi 3.950 de euro în Austria.
„Combinaţia între mediul rezonabil de afaceri, statutul de membru UE şi îmbunătăţirea infrastructurii fizice şi sociale - stimulată de fondurile UE - ar trebui să susţină în timp rate ridicate de investiţii, permiţând o creştere graduală a veniturilor reale spre media UE. Totuşi, acest proces va dura foarte mult timp, probabil în jur de 40 de ani“, se mai arată în raportul Moody’s.
În 2008, România se situa la 46% din media UE după produsul intern brut pe locuito