Miniexpoziția lunii septembrie este formată din trei piese extrem de interesante, respectiv un coral, un scarabeu și un coif al armatei prusace. Cele trei secții ale muzeului Regiunii Porțile de Fier, respectiv Istorie și Arheologie, Științele Naturii și Etnografie, au expus în cadrul miniexpoziției „Piesa Lunii”, trei obiecte extrem de interesante, de altfel, unice în judeţ şi chiar zona Olteniei. Este vorba de un coral, un coif ghimpat şi un scarabeu egiptean, acesta din urmă datând din secolul VII î.e.n. Miniexpoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii septembrie.
Coral scos la lumina zilei
Secţia Ştiinţele Naturii a scos din depozitul muzeului, o piesă unică şi deosebit de interesantă, ce până acum nu a mai fost expusă niciodată şi pentru faptul că nu a existat un context în care să fie arătat vizitatorilor. Este vorb ade un coral a cărei vechime sau provenienţă nu se cunoaşte. Tot ce se ştie despre el la ora actuală, este faptul că a fost reţinut de către vameşii de la Vama Porţile de Fier, în anul 1978, de la un cetăţean străin, ce dorea cel mai probabil să-l valorifice pe piaţa neagră a obiectelor exotice. „Coralii reprezintă o importantă sursă de hrană pentru aproape o jumătate de miliard de oameni. În acelaşi timp, ei reprezintă o importantă barieră în calea valurilor uriaşe produse de furtuni. Oamenii de ştiinţă trag, totodată, un semnal de alarmă cu privire la efectele devastatoare pe care la are posibila dispariţie a coralilor.Până acum nu a existat un context în care să poată fi expus, iar acum am realizat şi un mediu marin în jurul lui, cu scoici aduse de mine din Marea Mânecii”, declară şefa secţiei, Florina Diaconu.
Coif conceput de regele Prusiei
În cadrul seţiei de Istorie – Arheologie, a fost expus un coif ghimpat „pickelhaube”, model 1915 şi preluat de militarii, pompierii şi po