Reuniunea diplomaţiei române se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti. Toţi ambasadorii României participă la discuţiile de la Cercul Militar Naţional. Tema generală a reuniunii este "20 de ani de transformare în politica externă românească".
Analiza de Luca Niculescu
Reuniunea e de criză: dacă în 2007 şi 2008, întâlnirea ambasadorilor avea loc la hoteluri de cinci stele, în 2009, Ministerul organizează aproape gratis reuniunea la Cercul Militar Naţional. Nici nu putea fi altfel, în condiţiile în care şi Externele sunt profund afectate de criză: banii pentru plata chiriilor au fost reduşi, diplomaţii din străinătate trebuie să se mute în ambasade, 55 de posturi din Europa de Vest au fost tăiate, iar instituţia riscă să intre în încetare de plaţi din noiembrie, după ce la ultima rectificare bugetară, Ministerul a obţinut mai puţin de jumătate din banii de care avea nevoie.
La întâlnirea de la Bucureşti diplomaţii vor face un bilanţ, tema generală fiind : "20 de ani de transformare în politica externă românească", având subtitlul "Acţionăm pentru viitor". Un titlu neutru, oricum mai inspirat şi mai puţin riscant decât cel din 2008 când ambasadorii români vorbeau despre "O economie în expansiune. O diplomaţie dinamică", chiar în zilele în care Lehman Brothers dădea faliment, iar economia mondială era aruncată în cea mai gravă criză de după cel de-al doilea Război Mondial. Este ceea ce se numeşte un contratimp.
Ce viziune pentru diplomaţia română ?
Pe holurile reuniunii din acest an, cuvântul de ordine va fi deci "criză". Diplomaţii se vor plânge (pe bună dreptate), de condiţiile dificile în care trebuie să reprezinte România, după ce bugetele au fost amputate drastic iar posturile au fost reduse. Din păcate, diplomaţia nu suferă însă numai de o criză conjuncturală, cauzată de recesiune. Problemele ei sunt mai profunde şi par a fi det