Peste 340 de psihiatri şi rezidenţi din centre universitare vor chiar să conceapă o istorie a psihiatriei româneşti. Cea mai răspândită boală psihică în rândul românilor este depresia unipolară recurentă, iar unul dintre cei mai mari duşmani este stresul. O situaţie cu care sute de specialişti din ţară vor încerca să lupte, astăzi, în cadrul Primei Consfătuiri de Istorie a Psihiatriei Româneşti de la Oradea, care a început ieri.
„Stresul este una dintre marile agresiuni asupra omului modern. Fiecare îi face faţă la alt nivel, în funcţie de înţelepciunea şi capacitatea pe care o are”, a spus profesorul doctor Gavril Cornuţiu, coordonatorul evenimentului.
La eveniment participă şi medici rezidenţi la psihiatrie. „Le prezentăm prezentul şi viitorul acestei profesii foarte frumoase şi de actualitate”, a mai spus Gavril Cornuţiu. Profesorii îşi vor împărtăşi rezultatele cercetărilor din ultimul an, dar şi noutăţile descoperite în mecanismele de producere a bolilor psihice.
Scriu istorie
„Pentru prima dată este pusă problema restituirii meritelor cercetării româneşti în domeniul psihiatriei şi a personalităţilor româneşti care au însemnat ceva pentru specialitatea noastră”, a explicat coordonatorul evenimentului.
Acesta consideră că şi în acest domeniu românii trec cu vederea multe merite ale cercetătorilor români, considerându-se provinciali.
„Noi suntem una dintre puţinele ţări europene care nu are o istorie a specialităţii, deşi am avut personalităţi marcante”, a povestit Cornuţiu. Scoaterea în evidenţă a meritelor psihiatrilor români şi elaborarea acestei istorii este absolut necesară, cred şi ceilalţi profesori şi medici care au venit din toată ţara la Oradea.