Proiectul legii salarizării unice este gata, a anunţat ministrul Finanţelor. În sensul că s-a ajuns la o înţelegere cu sindicatele. Nu cu toate. Oricum, se pare că salariul minim va creşte de la 600 de lei în prezent, la 705 lei în 2010.
"Legea salarizării unice este gata. Cred că această lege va aduce linişte în Justiţie, în primul rând, dar şi în Sănătate, Educaţie şi în rândul funcţionarilor publici", a anunţat Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor Publice, după opt ore de negociere cu sindicatele. Acestea au acceptat propunerea Guvernului ca salariul minim pe economie să fie de 705 lei în 2010, deşi iniţial ceruseră 720 de lei. Oricum este vorba de o creştere de 105 lei faţă de valoarea de anul acesta.
"Venitul salariului minim pe economie este cel propus de Finanţe. S-a acceptat (un salariu minim pe economie - n.r.) 705 lei în 2010 şi 1.100 lei în 2015. Salariul minim pe economie garantat în plată se stabileşte prin HG şi este unic pe tot teritoriul României", a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.
Veştile pentru cei cu studii superioare nu sunt însă la fel de bune: salariului minim cu care pot fi încadraţi aceştia a fost stabilit la 1,75 salarii minime pe economie. Asta în timp ce legislaţia actuală prevede că o persoană cu studii superioare nu poate fi încadrată cu mai puţin de două salarii minime.
Hossu a adăugat că au fost făcute corecţii substanţiale la Justiţie: au fost reduşi coeficienţii pentru funcţiile de conducere, dar nu în mod semnificativ, dar au fost operate creşteri substanţiale pentru cei cu funcţii de execuţie. Magistraţii nu îşi vor pierde sporurile de stres de 50% şi pe cele de confidenţialitate de 15%, în condiţiile în care 35% din valoarea acestora va fi introdusă în salariu, iar 30% vor reprezenta, în continuare, sporuri, a declarat şi Octavian Ojog, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.
"Forma