Mai puţin cunoscute de români, insulele pot oferi incursiuni în istorie, distracţie şi soare. Un peisaj cald, de culoarea mierii, combinat cu vechi oraşe medievale care au stat parcă pe loc timp de secole. Aşa arată Malta pentru turiştii care caută în vacanţă liniştea şi vor să se piardă în istorie. Sursa: Ana Bâtcă
În schimb, pentru cei mai tineri şi mai zvăpăiaţi, localităţile construite mai recent oferă tot tacâmul de distracţii: baruri, restaurante şi fast-fooduri, cluburi, discoteci în aer liber şi cinematografe ultramoderne. Toate acestea, înmănuncheate sub un puternic soare mediteraneean.
Ţara viei şi a măslinilor
Formată din trei insule mai mari şi alte trei de dimensiuni mai reduse, Malta este situată undeva între Sicilia şi Tunisia şi are o suprafaţă mai mică decât Bucureştiul. Însăşi denumirea insulei provine de la cuvântul melita, care în seamnă miere, datorită culorii pietrei de calcar folosite la construcţia caselor şi a clădirilor.
Dacă veţi merge în această ţară, veţi întâlni o populaţie de puţin peste 400.000 de oameni care mai vorbeşte limba ei, în proporţie de 80% de provenienţă arabă, chiar şi după mai mult de un secol de dominaţie britanică. Cu toate acestea, nu aveţi de ce să vă faceţi probleme, deoarece toată lumea vorbeşte şi engleza, care, împreună cu malteza, reprezintă cele două limbi oficiale ale ţării. Pe tot teritoriul micuţei ţări există doar un spital şi cinci policlinici.
Din cauza teritoriului arid şi stâncos, pe care cresc în voie cactuşi şi alte plante specifice, maltezii nu au posibilitatea să cultive fructe şi legume. Totuşi, pe insulele Malta şi Gozo sunt cultivaţi cu succes măslinii şi viţa-de-vie, din care produc ulei de măsline şi vin. În rest, maltezii sunt nevoiţi să importe produse alimentare, până chiar şi apa de băut, în mare parte din Sicilia.