Dintre cele 28 de spitale câte anunţase că va construi fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, numai 15 vor fi ridicate, anunţă actualul ministru, Ion Bazac. Sursa: Codrin Prisecaru
Şi, pentru că este criză, iar banii sunt puţin, şapte unităţi spitaliceşti vor fi construite cu bani de la buget şi opt în parteneriat public-privat, a declarat astăzi ministrul, citat de Mediafax.
Programul de construcţie a celor 15 spitale a fost aprobat de Guvern, în aprilie, în urma consultărilor cu Banca Mondială.
"Acestea sunt spitale pentru care Guvernul va acorda fonduri pentru construcţie, sunt credite de angajament pe care Ministerul de Finanţe le alocă Ministerului Sănătăţii începând cu semestrul doi. În proiectul iniţial era prevăzut ca spitalele sã aibã 780 de paturi, dar norma europeană pentru spitalele terţiare, aşa cum sunt aceste spitale regionale, este de 400-450 de paturi, deci aceste proiecte vor fi redimensionate", declara Bazac.
E criză
Deşi nu neagă că iniţiativa Guvernului Tăriceanu este una bună, ministrul Sănătăţii spune că auditul Băncii Mondiale a scos în evidenţă că în România numărul de paturi la mia de locuitori este mult peste media europeană. În plus, criza financiară a creat mari dificultăţi în alocarea a peste un miliard de euro pentru investiţiile în infrastructură.
"Suntem pe locul 10 în Europa, avem 6,07 paturi la o mie de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de patru paturi. Ca urmare, orice proiect nou de investiţii în infrastructura spitalicească trebuie să se producă simultan cu reducerea numărului de paturi, pentru că nu este vorba să construim un spital cu 500 de paturi şi să nu reducem 500 de paturi din cele existente. De asemenea, numărul de internări la 100 de locuitori este foarte mult peste media europeană, 22,3 % în România faţă de 20,7% în