Lipsa locurilor de muncă din Spania se reflectă şi la nivelul numărului de imigranţi care aleg această ţară. În ultimele luni, numărul străinilor veniţi să muncească la Madrid a rămas relativ constant, faţă de anii trecuţi când a fost în creştere. Românii continuă să formeze colectivul străin cel mai numeros, cu 209.085 de persoane.
În primele şase luni ale anului 2009, comunitatea românească a înregistrat cele mai mari creşteri, cu 3.301 persoane nou-venite, în condiţiile în care criza economică a dus la reducerea numărului de imigranţi veniţi la Madrid.
De la1 ianuarie 2008, numărul românilor a crescut cu 13.409 persoane. În topul imigranţilor, pe locul secund se află ecuadorienii, cu 133.562 de persoane.
În comunitatea Madrid, locuiesc peste un milion de străini rezidenţi, reprezentând 17,13% din populaţia totală, conform ultimului raport oficial, din luna iunie 2009, prezentat de Direcţia de Imigraţie din Madrid.
Din luna ianuarie şi până în iunie, numărul imigranţilor din Madrid a crescut cu 4.631 de persoane, dintre care 3.301 au fost de naţionalitate română.
Cu toate că mulţi străini şi-au pierdut locul de muncă, ei nu au considerat că acesta este un motiv sufient de puternic pentru a părăsi capitala Spaniei şi a se întoarce în ţările de origine.
Rata şomajului în rândul populaţiei străine din comunitatea Madrid este de 21,5%, faţă de 13,61%, procentul înregistrat la nivel naţional.
„Criza profundă din ultimii doi ani nu a afectat convieţuirea din regiune”, a afirmat Javier Fernandez-Lasquetty, consilier al Direcţiei de Imigraţie şi Cooperare din cadrul comunităţii Madrid.
Lasquetty a recunoscut că sunt probleme şi la Madrid, ca în orice societate complexă, însă „nu s-au creat ghetouri, cum s-a întâmplat în alte oraşe europene”. El a dat ca exemplu c