La Londra se reunesc pentru două zile miniştrii de Finante ai G20, precum şi directorii băncilor centrale din aceste ţări, pentru a pregăti reuniunea la vârf a grupului de pe 24 şi 25 septembrie de la Pittsbourgh din Statele Unite. Reuniunea are loc într-un context de mare febrilitate, când lumea stă cu ochii pe indicatorii economici de natură să confirme ieşirea din criza economică.
La Londra se reunesc pentru două zile miniştrii de Finante ai G20, precum şi directorii băncilor centrale din aceste ţări, pentru a pregăti reuniunea la vârf a grupului de pe 24 şi 25 septembrie de la Pittsburgh din Statele Unite.
Reuniunea are loc într-un context de mare febrilitate, când lumea stă cu ochii pe indicatorii economici de natură să confirme ieşirea din criza economică.
Pe de altă parte însă există o mare presiune din partea opiniei publice pentru o reformă a sistemului financiar mondial, astfel încât să nu se mai reproducă acest tip de criză.
Europa se vrea în acest context un model de urmat. Deja, Franta şi Germania au promis că vor lua măsuri pentru diminuarea bonusurilor pe care băncile le acordă agenţilor speculatori de pe piaţa financiară.
Marea Britanie - deşi nu se pronunţă deocamdată pentru o legiferare pe acest plan - s-a asociat Franţei şi Germaniei pentru a cere mai multă decenţă la acest capitol. Cu atât mai mult cu cât în Anglia şi în Statele Uite, bănci salvate practic de la înec de banii publici au reînceput vechile practici şi îşi recompensează "traderii" cu milioane de dolari sau lire sterline.
Londra, Parisul şi Berlinul s-au asociat de asemenea pentru a denunţa paradisurile fiscale şi pentru a cere aplicarea unor sancţiuni, încă de anul viitor, pentru acele regiuni ale globului care refuză să coopereze în vederea asanării finanţelor mondiale.
Un calendar de reforme vizează şi Fondul Monetar Internaţional, precum şi