In ciuda blocajelor de pe piata locala a creditelor, avansurile cerute de banci la creditele ipotecare si imobiliare sunt in continuare ridicate, ajungand chiar la 25-50% din valoarea imprumutului, astfel ca multi romani sunt obligati sa apeleze la surse suplimentare de finantare.
Avansul minim pentru un credit ipotecar porneste de la 10%, in timp ce pentru imprumuturile de consum sau pentru nevoi personale bancile percep de obicei un avans de 0%, chiar daca sumele acordate pot ajunge uneori si la 20.000 de euro, in functie de perioada de rambursare acceptata.
In cazul Alpha Bank, avansul solicitat pentru un credit pentru locuinta si teren, rambursabil pe o perioada de 30 de ani, porneste de la 25% din valoarea imprumutului, insa poate ajunge si la 50%, in functie de caracteristicile creditului.
Alpha Bank percepe un avans de 0% pentru creditul pentru nevoi personale Alpha 4 All, iar gradul maxim de indatorare pentru acest tip de imprumut poate ajunge si la 50%, in functie de venitul lunar al familiei clientului. Creditul le permite clientilor bancii sa imprumute pana la 10.000 de euro, pe o perioada de cel mult 8 ani.
ING Bank cere un avans care variaza intre 15 si 25% clientilor care vor sa obtina un credit ipotecar rambursabil pe o perioada de pana la 30 de ani. Clientii care contracteaza un astfel de credit pot beneficia de de o suma pana la 900.000 de lei, in cazul imprumuturilor in lei, sau de maximum 250.000 de euro, pentru creditele acordate in euro. Pentru creditul ING de Casa Noua, care a fost lansat ca o alternativa la programul "Prima casa", din care ING s-a retras, banca cere un avans de minim 25% din valoarea imprumutului. Clientii pot obtine pana la 80.000 de euro, rambursabili pe o perioada de maximum 30 de ani. ING percepe un avans de 0% pentru un credit de nevoi personale pe 10 ani, care permite acordarea a pana la 60.000 de