Proiectul legii salarizării s-a aflat ieri din nou în discuţia Guvernului. Actul normativ va fi asumat de Executiv în faţa Parlamentului. Protestele din ultimele zile ale magistraţilor au determinat noi reaşezări ale coeficienţilor de ierarhizare a funcţiilor în sensul unei uşoare creşteri pentru magistraţi şi profesori. Modificările vor fi discutate în aceste zile cu sindicatele. Legea ar trebui să intre în vigoare din 2010 şi face parte dintr-un pachet negociat cu FMI.
Salarii diferite pentru o muncă egală
Petru Dandea, vicepreşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa“, susţine că legea nu respectă principiile negociate iniţial între sindicate şi Executiv. „De exemplu, la muncă egală angajaţii ar trebui răsplătiţi cu salariu egal. În prezent avem salarii diferite între diferitele instituţii. Şoferul de la Ministerul de Finanţe are salariul mai mare decât şoferul de la Ambulanţă, în aceleaşi condiţii de experienţă şi vechime“, afirmă Dandea. Acesta mai spune că nici poziţionarea în grilă în funcţie de responsabilitatea socială a angajaţilor nu se respectă.
„Ar trebui ca pentru aceeaşi pregătire superioară, persoanele să fie remunerate în mod egal. Dar pentru studiile superioare de scurtă durată nu se întâmplă aşa“, mai arată Dandea. Reprezentanţii sindicatelor atrag atenţia că odată cu introducerea Legii unice de salarizare se doreşte reducerea salariilor angajaţilor de la stat, chiar dacă un principiu care a stat la baza apariţiei acestei legi garanta menţinerea veniturilor în plată ale angajaţilor.
Sindicaliştii propun ca toţi bugetarii cu studii superioare să aibă un venit egal cu cel puţin două salarii minime pe economie. Aceştia mai cer ca cei cu studii superioare de scurtă durată să aibă un venit egal cu 1,70 salarii minime, iar muncitorii necalificaţi, un venit egal cu un salariu minim.
@