Master Planul General de Transport, realizat de compania Louis Berger, se bazează pe date vechi din 2002 şi nu are în vedere, în domeniul feroviar, proiecte de electrificare a liniilor, implementarea tehnologiilor noi sau dublarea unor linii, a declarat Ştefan Roşeanu, secretar general al Asociaţiei Industriei Feroviare din România (AIF). "Acest plan, pe 400 de pagini, are date, în ceea ce priveşte transportul multimodal, anterioare anului 2002. De asemenea, în transportul feroviar observăm lipsa unor proiecte concrete de electrificare, de implementare a tehnnologiilor de semnalizare ETCS/ERTMS, care trebuie implementate in transportul european până în 2020, nu se vorbeşte nici de dublarea unor linii sau ridicarea vitezei pe liniile simple ", a spus reprezentantul AIF, citat de Agerpres.
Roşeanu a adăugat că planul, care configurează toate activităţile de planificare a investiţiilor în sectorul transporturilor din România până în 2025, are multe lacune, şi că o parte dintre cifrele folosite nu sunt adaptate corect sau vechi.
Master Planul General de Transport este obiectul unui contract semnat în 21 decembrie 2006 între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) şi consultantul Louis Berger SAS (Franţa), în valoare de 2,50 milioane euro, dintre care fondurile ISPA au o pondere de 85 la sută, diferenţă şi TVA-ul fiind acoperite din bugetul de stat.
Documentul, care trebuie să prezinte direcţiile de dezvoltare ale domeniului în România în perioada 2008 - 2025, trebuia finalizat în aprilie 2009, fiind, totuşi, gata abia în iunie 2009, după ce termenul a fost prelungit o dată de către MTI.
Obiectivul general al Master Planului General de Transporturi este de a constitui o bază strategică şi coerentă pentru programarea investiţiilor în domeniul transporturilor pe termen mediu.