O echipă de arheologi români, germani şi polonezi a scos la lumină urmele unui drum de piatră care datează din anul 1.400 îHr..Cercetătorii sunt de părere că drumul, lat de trei metri, care a fost descoperit în Lăpuşul Românesc din Maramureş, are o structură asemănătoare celor din Troia antică. Citiţi şi:
Constanţa: Schelete umane descoperite de arheologiBaia Mare: Descoperiri arheologice în centrul oraşuluiVestigii arheologice descoperite din întâmplare la Ocnele Mari
Echipa de specialişti care a făcut descoperirea a lucrat de la începutul lunii august la situl arheologic de la Lăpuşul Românesc, din judeţul Maramureş. „Săpături arheologice sistematice se fac acolo din anul 1967, însă doar anul trecut au început să iasă la iveală relicve mai importante”, a declarat Viorel Rusu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Maramureş.
De asemenea, zilele trecute, eforturile specialiştilor au fost încununate de succes. „A fost descoperit un drum pavat cu piatră, lung de cel puţin 13 metri, care duce la intrarea estică a monumentului funerar”, a explicat Carol Kacso arheolog în cadrul Muzeului judeţean de Istorie Maramureş, şeful şantierului arheologic de la Lăpuş.
Drumul duce la intrarea estică a monumentului care servea drept loc de ceremonie pentru onorarea morţilor şi a strămoşilor, descoperit în 2008 de către arheologi. „Cele mai apropiate analogii pentru acest tip de structură monumentală pot fi găsite în lumea Mediteraneană, de exemplu, în Troia”, spune dr. Carol Kacso.
Sanctuar dinperioada homerică
Viorel Rusu a precizat că pentru prima dată în sud-estul Europei au fost descoperite urme ale unei fundaţii de lemn care se poate să fi fost un loc de celebrare pentru morţi sau o construcţie asemănătoare unui templu. „Cel mai bun exemplu pentru a ne putea crea o imagine despre activităţile car