Sunt treisprezece ani de când George R.R. Martin a inceput publicarea seriei sale Cântec de gheata si foc . Au aparut pâna acum patru volume: A Games od Thrones (1996), A Clash of Kings (1998), A Storm of Swords (2000) si A Feast for Crows (2005). Cel de-al cincilea roman, A Dance with Dragons, trebuia sa fie publicat in 2008, dar autorul inca mai lucreaza la el. Mai sunt prevazute inca doua, The Winds of Winter si A Dream of Spring .
Nemira, norocoasa detinatoare a drepturilor de editare pentru România, a publicat pâna acum trei dintre ele: Urzeala tronurilor (2007), Inclestarea regilor (2008) si Iuresul sabiilor (2009). Cel de-al treilea volum a aparut la Bookfest si deja fanii români asalteaza editura cu intrebarea „Când apare volumul patru? " si n-a trecut decât un an si jumatate de la publicarea primului... Ce sa mai spunem de fanii de limba engleza, care asteapta de treisprezece ani?
Sunt romane imense, fiecare de peste 1.000 de pagini (al treilea are fix 1784! de aceea Nemira l-a tiparit in trei volume), cu zeci de personaje (poate sute la nivelul intregii serii), cu desfasurari ample, cu planuri narative care se ating din când in când (sau speram ca, la un moment dat, sa se intâlneasca), cu multa actiune, dar, paradoxal, deloc in plus, tot ce se intâmpla are rolul de a contura personajele si de a da consistenta povestii. Fiind atât de multe personaje, lui Martin nu i-a fost greu sa le si omoare când ti-e lumea mai draga, asa ca reinnoiesc indemnul cuiva, care a scris intr-o recenzie: nu va atasati prea mult de vreun personaj, ca nu stii când Martin se hotaraste sa-l elimine.
Tot ce am spus pâna acum e valabil inca de la primul roman, Urzeala tronurilor, aparut in româneste in 2007, in traducerea lu Silviu Genescu.
Dupa cum spune si titlul, romanul este unul politic, in care avem parte de lupte pentru putere, de t