Judeţul Mehedinţi va avea staţii de epurare a apei, dar şi o reţea de canalizare centralizată Problema stringentă a deversării diferitelor resturi menajere în albiile râurilor, pare să-şi fi găsit rezolvarea. Uniunea Europeană finanţează proiectul prin care se încearcă diminuarea efectelor poluării reţelelor de râuri, dar şi a Dunării. Concret, proiectul constă în extinderea reţelelor de canalizare şi aducerea acestora la standarde europene, dar şi construirea a 5 staţii de epurare apei. În Mehedinţi, lucrările se vor desfăşura în cinci centre de referinţă.
„Pentru o mai bună operativitate, am împărţit judeţul în 5 aglomerări. Astfel, Turnu Severin va fi conectat cu Bresniţa de Ocol şi Cerneţi, iar celelalte patru vor fi la Vânju Mare, Cujmir, Strehaia, Baia de Aramă - Bala şi comunele alăturate acestora. Valoarea investiţiei este de 73 de milioane de euro, dintre care 34 de milioane sunt pentru Turnu Severin şi 39 pentru restul judeţului”, explică Ilie Pisoi, directorul Societăţii de Apă şi Canal Turnu Severin, Secom SA. Început în această vară, proiectul are ca termen de finalizare anul 2013.
„În cazul în care nu se va respecta acest termen, fondurile se pierd, iar în ultimul an, toţi banii ar trebui returnaţi”, mai spune Ilie Pisoi.
Apele râurilor vor fi mai curate
Finalizarea acestui proiect de anvergură va asigura o calitate superioară a apei potabile, dar şi o diminuare semnificativă a poluării râurilor. De altfel, este ştiut faptul că, reziduurile din albiile râurilor ajung în Dunăre şi apoi în Marea Neagră, astfel că efectele benefice ale acestui program sunt cu atât mai importante.
„În majoritatea localităţilor mici, oamenii s-au racordat la reţelele de apă stradale ţi şi-au construit propriile canalizări, care în general nu sunt conforme cu normele de mediu. Tocmai de aceea, primăriile