Tineri din toate mediile sociale vor urca mâine pe scenă şi vor dansa pe muzica lui Igor Stravinsky, într-un proiect care-şi propune să le schimbe vieţile. Li s-a spus că visul lor este un lux într-un moment de criză financiară. Dar ei cred că e o mare necesitate şi se pregătesc să-l împlinească. Citiţi şi:
VIDEO „Dansul pinguinului“ cucereşte România
O sută de trupuri se mişcă dintr-o parte în alta a sălii de sport a Colegiului Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti. Sunt aranjaţi pe cinci rânduri, cu faţa spre coregraful care stă în mijloc şi-i pune să-i imite mişcările, să sară, să se învârtească, să alerge spre partea opusă a sălii, unde se regrupează pentru un alt exerciţiu de încălzire.
Sunt 108 de fapt, şi nu sunt numai copii, au între 8 şi 31 de ani, şi repetă câte şase ore pe zi de aproape cinci săptămâni pentru a deveni artiştii primului spectacol de dans comunitar din România. N-ai zice că 50 dintre ei sunt copii ai străzii din casele proiectului Concordia. Alţii vin de la Centrul de plasament Gulliver din Sibiu, de la Şcoala pentru deficienţi de auz nr. 2 „Sfânta Maria“ din Bucureşti, de la Ateliere Protejate, un centru pentru tineri cu handicap intelectual.
Lui Monique Gruber, soţia fostului ambasador al Germaniei la Bucureşti între 2003 şi 2006, i-a luat doi ani să-l convingă pe inventatorul dansului comunitar, coregraful britanic Royston Maldoom, să facă o astfel de „nebunie“ şi în România. Acesta i-a încredinţat coregrafia spectacolului colaboratorului său Josef Eder, alături de care a pus deja în scenă, în urmă cu doi ani, aceeaşi „Pasăre de Foc“ a lui Igor Stravinsky pe care o vor dansa tinerii români pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
Exerciţii de voinţă
În fiecare dimineaţă, Josef a antrenat nu doar corpul celor 100 de tineri, dar şi voinţa, exerciţii care s-au dov