În această zonă din Ocnele Mari locuiesc peste 500 de familii, care ar putea fi evacuate dacă situaţia devine critică Specialiştii de la Institutul de Geologie şi Geofizică susţin că există pericolul ca fenomene de prăbuşire să apară şi în Câmpurile III şi IV de sonde din care se exploatează încă sare în soluţie.
Peste 1.400 de oameni locuiesc în zonă
Autorităţile vâlcene au solicitat, săptămâna aceasta, primului-ministru Emil Boc alocarea unor sume de bani cu care Institutul să realizeze un studiu în această zonă. „Vrem să vedem cum se exploatează saramura în Câmpurile III şi IV şi care e situaţia cu casele de aici. În cele două câmpuri sunt 544 de familii, în total 1.444 de persoane. Nu putem să rămânem indiferenţi. În Câmpul III, mai multe sonde unite au format o cavernă în care ar fi peste 3 milioane de metri cubi de saramură“, a declarat Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.
Se menţine codul roşu
În zonă se menţine codul roşu şi sunt pregătiţi să acţioneze, dacă apar probleme, pompieri, jandarmi şi poliţişti.
Saramura deversată în zona caselor din Cosota a distrus, până în prezent, culturile agricole ale localnicilor pe o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi. „Avem în acest moment o casă inundată, la nivelul beciului, casa familiei Hodorog, şi la alţi şapte proprietari, terenuri şi grădini inundate, pe 8.000 de metri pătraţi. Proprietarii terenurilor afectate de saramură vor primi valoarea uzufructului din acest an în 2010”, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea. „Saramura a prăpădit viţa-de–vie şi pomii fructiferi. Nu mai cred nimic din ce zic evaluatorii. Eu o să semnez act la notariat ca să fiu sigură că îmi dau banii în 2010“, spune Maria Comănceanu.
Nivelul saramurii în lacul nou a crescut în ultimele 24 de ore cu 10 centimetri, cota ajungând l