Chiar daca promit dobanzi reduse si posibilitatea acordarii de finantare pe perioade mari de timp, ofertele de carduri de credit lansate de bancile mici pot ascunde si capcane: dobanzile de penalizare usturatoare impuse clientilor care nu reusesc sa isi ramburseze datoriile in perioada de gratie.
Dobanzile penalizatoare pornesc de la 5% din sumele datorate bancii, insa pot atinge in unele cazuri si 50% din tranzactiile efectuate lunar, in conditiile in care perioada de gratie in care clientii pot rambursa sumele utilizate nu depaseste 45-55 de zile. In cazul in care cei care detin un astfel de card reusesc sa se incadreze in perioada de gratie stabilita, dobanda practicata de banci pentru tranzactii este de 0%.
De exemplu, in cazul Credit Europe Bank, care are in portofoliu mai multe tipuri de carduri emise sub sigla MasterCard si Visa, dobanda penalizatoare pentru neachitarea la termen a sumelor datorate de posesorii unui card de credit standard ajunge la 37,5% pe an, avand aceeasi valoare ca dobanda impusa de banca pentru depasirea limitei de credit acordate. Banca ofera o perioada de gratie de 45 de zile, timp in care nu percepe dobanda pentru cumparaturile cu plata in rate, iar clientii Credit Europe pot beneficia de o perioada de creditare nelimitata cu conditia sa ramburseze lunar minim 5% din totalul sumelor utilizate din linia de credit acordata.
In prezent, Credit Europe Bank are in portofoliu peste 320.000 de posesori de carduri de credit active, volumul liniilor de credit acordate pe acestea fiind de aproximativ 710 mil. lei (168 mil. euro, la cursul actual). Potrivit bancii, gradul de utilizare a sumelor acordate pe astfel de carduri nu depaseste in medie 65%, iar valoarea tranzactiilor efectuate in prima jumatate a acestui an de clientii Credit Europe care detin un card de credit a fost de 300 de milioane de lei (72 de milioane de eur