Creşte porumbei de expoziţie de când avea doar cinci ani. Cu spirit înnăscut de om de afaceri, a pus bazele asociaţiei crescătorilor de păsări din Oradea. PROFIL
Născut. 6 martie 1962, Oradea.
Studii. Facultatea de Mecanică (tehnologia construcţiilor de maşini), Timişoara.
Familie. Căsătorit, un băiat şi o fată.
Cornel Fildan avea cinci ani când şi-a anunţat părinţii că vrea să aibă în curte porumbei, de care să aibă grijă numai el. Dorinţa i-a fost împlinită, aşa că, până la momentul în care a fost înregimentat în armată, Cornel Fildan a avut mereu grijă de porumbei de diferite rase.
„Într-un an se reproduc peste o sută de exemplare în crescătoria personală”, a spus Fildan. Spre deosebire de alţi crescători, nu este interesat de crearea unor rase noi. Orădeanul are doar soiuri consacrate, printre care Maria Stuart, voltaţi (cu coadă ca de păun), rolleri persani sau creţi francezi.
„În general, noi, crescătorii din vest, avem rase străine, spre deosebire de cei din sud şi din est, care au succes cu rasele autohtone”, a povestit columbofilul. Cornel Fildan recunoaşte că aspectul contează. „Nu-mi place porumbelul, dacă nu are ceva deosebit, un moţ, o coadă, ceva distinctiv”, a spus Fildan. S-a obişnuit încă din copilărie să-şi hrănească porumbeii, să le dea apă, minerale, săruri de îmbăiat, ca să nu facă pureci de pene. Crede că a reuşit să transmită dragostea pentru porumbei şi fiicei sale, care pare să-i calce pe urme. „Fetiţa mea are şapte ani şi vrea să fie medic veterinar”, a explicat orădeanul.
Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici Nufărul Oradea, al cărei preşedinte este, îşi găseşte rădăcinile într-o asociaţie care exista în oraş încă dinainte de 1989. „La doi ani după ce m-am întors din armată, mi-am cumpărat din nou porumbei. În fiecare duminică dimineaţa mă întâlneam cu ceilalţi cr