Statul roman a pierdut in 2007 o suta de milioane de euro, aceeasi suma de bani cu care, in decembrie 2008, Cabinetul Tariceanu a sprijinit industria auto din Romania, care se prabusea din cauza crizei economice abia instalate. Pierderea a fost cauzata de proasta gestionare a banului public si a propriului patrimoniu chiar de catre institutiile statului, care acum sunt constranse la concedieri masive de personal. Informatia apare in raportul anual al Curtii de Conturi a Romaniei (CCR), publicat, potrivit reglementarilor, in iunie 2009. Documentul are la baza cele aproape 2.900 de actiuni de control desfasurate anul trecut in ministere, agentii, prefecturi si primarii.
Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit ca principalele cauze care au dus la pierderea celor o suta de milioane de euro sunt reprezentate de proasta administrare a patrimoniului public, nestabilirea, neevidentierea, nevirarea sau neincasarea mai multor impozite, taxe si contributii datorate bugetului de stat. In topul institutiilor care au risipit cei mai multi bani se detaseaza Ministerul Finantelor Publice si institutiile din subordinea sa, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Sanatatii. Pagubele descoperite de CCR au facut ca deficitul PIB-ului aferent anului 2007 sa fie de 3,8%, in loc de 2,2%, cat era preconizat.
Inspectorii curtii de conturi au efectuat anul trecut 2.875 actiuni de control, pentru a verifica modul cum au fost cheltuiti banii de la bugetul de stat, dar si cum a fost administrat si gestionat patrimoniul public in 2007. Raportul anual care a rezultat a fost publicat, potrivit reglementarilor, abia in urma cu doua luni. Imaginea pe care documentul o proiecteaza asupra randamentului institutiilor din subordinea statului indica o stare alarmanta vizavi de modul in care banul public e risipit in Romania.
Prejudiciul total creat statului a f