Persoanele care au circumferinţa coapselor mai mică de 60 de centimetri se confruntă cu riscul de boli cardiace şi deces prematur, se precizează într-un studiu publicat de British Medical Journal (BMJ) şi citat de AFP.
Asocierea dintre coapsele fine şi problemele cardiace ar putea reprezenta un semnal de alarmă care să îi ajute pe medici să îi identifice mult mai rapid pe acei pacienţi cu risc major de boli cardiovasculare.
Profesorul Berit Heitmann şi colegii săi din Copenhaga au ţinut sub observaţie 1436 de bărbaţi şi 1380 de femei cărora, la începutul studiului, în 1980, le-a măsurat înălţimea, greutatea şi circumferinţa. În următorii 12 ani, numai 400 dintre aceste persoane au decedat şi alte 540 au suferit de boli cardiovasculare, două treimi fiind bărbaţi.
Pentru cercetarea lor, medicii din Copenhaga au luat în calcul şi alţi factori care determină apariţia bolilor cardiovasculare, cum ar fi obezitatea, nivelul colesterolului, hipertensiunea arterială şi fumatul. Concluzia lor a fost că persoanele sănătoase aveau coapsele semnificativ mai groase.
Specialiştii vorbesc şi despre un "efect de prag" care înseamnă că cei ale căror coapse au circumferinţa mai mică de 60 de centimetri sunt supuşi riscului crescut de moarte prematură din cauza lipsei masei musculare. Cu toate acestea, nici şoldurile late nu reprezintă un beneficiu, mai spun ei.