Cresterile de pe Bursa au fost principala sursa de crestere a activelor pentru managerii fondurilor de actiuni anul acesta, randamentele de doua cifre nemaireusind sa atraga subscrierile din anii de dinaintea crizei. In aceste conditii, firmele care administreaza active mici reusesc cu greu sa-si acopere costurile.
Vremurile grele nu s-au incheiat inca pentru managerii fondurilor de actiuni, chiar daca Bursa a dublat banii investitorilor in acest an. Randamentele de doua cifre de pana la 70% nu i-au convins pe investitori sa isi plaseze banii in fondurile de actiuni, asa cum s-a intamplat in anii de dinaintea crizei. Mai mult, peste 200 de investitori au iesit din fondurile de actiuni anul acesta. La nivelul activelor situatia este mai buna, fiind inregistrata o crestere de aproape 40%, in principal datorita cresterii cotatiilor actiunilor.
Cei mai vulnerabili in fata inghetului care a cuprins fondurile de actiuni sunt administratorii mici, cu active mai mici de 10 mil. lei, si care detin in portofoliu doar fonduri cu profil de risc ridicat. In conditiile in care activele fondurilor mutuale au depasit pragul de 2,2 mld. euro la finele lunii august, aproape un miliard fiind concentrat in mainile unui singur administrator-Erste AM, cinci administratori au active mai mici de 10 mil. lei
"Mai devreme sau mai tarziu banii din fondurile de instrumente cu venit fix vor migra spre fondurile de actiuni, pentru ca investitorii isi vor dori sa obtina randamente, nu doar conservarea capitalului. Astfel ca vom incerca sa obtinem randamente, aceasta va fi strategia noastra", spune Marius Olteanu, directorul executiv al societatii SIRA, cu active in administrare de 4,1 mil. lei de la doua fonduri de actiuni, Omninvest si Omnitrust. Fondurile au obtinut randamente de 23%, respectiv 31% in primele opt luni.
Primul abandon din cauza crizei
Nu toti a