Universitatile produc someri cu diploma pentru ca nu sunt adaptate la piata, afirma specialistii din resurse umane.
In 2009 au absolvit 92.000 de studenti de la universitatile de stat, iar dintre acestia 9.000 au aplicat la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) pentru ajutorul de somaj, care in cazul lor este de 300 de lei pe luna, conform datelor ANOFM.
Absolventii nu-si gasesc de lucru din cauza crizei economice, dar si pentru ca piata este in continuare saturata de cererea de munca a proaspetilor absolventi, pentru ca in 2008 au iesit de pe bancile facultatilor doua generatii o data.
In 2008 a absolvit prima generatie care a facut doar trei ani de facultate, conform unei conventii europene de la Bologna la care a aderat si Romania. Absolventii de facultate pot aplica pentru somaj in 60 de zile de la absolvire cu conditia sa obtina o adeverinta de la o companie catre care au trimis CV-ul prin care firma sa certifice ca a primit solicitarea unui loc de munca, dar ca nu are posturi disponibile.
In Bucuresti, spre exemplu, numarul somerilor cu studii superioare care au absolvit anul acesta se ridica la 428 de persoane, fata de numarul total de 2.912 someri cu studii superioare. In restul tarii sunt circa 200 de proaspeti absolventi care au devenit someri in medie pe fiecare judet.
"Am cautat sa-mi gasesc un loc de munca inca de cand am terminat facultatea, insa, desi mi-am depus CV-ul pe mai multe site-uri cu anunturi, nu m-a sunat nimeni. In cele din urma, am decis sa aplic pentru somaj pentru ca am preferat sa am niste bani asigurati", spune Viorica P., o absolventa de Sociologie din Capitala.
Numarul total al somerilor bucuresteni este de 20.356, dintre care 2.912 au absolvit o forma superioara de invatamant. In luna iulie a anului trecut, in Bucuresti numarul somerilor inregistrati in evidentele ANOFM depa