O minge fierbinte a aterizat aspru in ograda PSD. Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea educatiei intr-o varianta foarte apropiata de proiectul Miclea, a anuntat premierul Emil Boc. Social democratii au acum de ales intre a accepta aceasta reforma autentica, pe care nu si-o doreau in primul rand pentru ca reprezinta un proiect prezidential, si a iesi de la guvernare.
Decizia este ingrozitor de grea si nu poate fi evitata in pofida tuturor incercarilor lui Mircea Geoana de a-l indupleca pe Emil Boc sa nu forteze mana la spate PSD. Emil Boc ar fi fost mai usor de induplecat, cu siguranta.
Mi-e greu sa cred ca Dan Nica a jucat la cacealma cand a anuntat, dupa sedinta de luni a coalitiei, ca guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul Andronescu. Se pare ca in acel moment, cel putin, premierul era dispus la concesii majore. Probabil, n-a fost insa dispus Traian Basescu, iar PD-L stie ca in orice moment poate fi lasat fara prezidentiabil.
Legea Miclea inghitita de Ecaterina Andronescu
De voie de nevoie, Emil Boc a avut vointa politica, spre norocul elevilor si, in fond, al viitorului Romaniei. Legea educatiei, in varianta finala, este incomparabil mai reformista decat simulacrul de reforma din Codul Andronescu.
Astfel, este prevazuta depolitizarea si descentralizarea invatamantului, care va fi obligatoriu doar in primele 10 clase. 60% din programa va fi stabilita la nivel national, 20% reprezinta decizia scolii, iar 20% este materie optionala. Nu scapa nici profesorii universitari, care nu se mai pot eterniza in detrimentul tinerilor, blocati in pozitii de asistenti si conferentiari, si se vor pensiona la 65 de ani.
Toate aceste prevederi lipseau, strategic, din Codul Andronescu. Totusi, ministrul Educatiei trebuie sa introduca, sub presiunea demiterii, se pare, aceste prevederi in proiectul final