Schimbările importante, de la 1 septembrie, anunţate de guvernanţi au de aşteptat. Extinderea programului la persoane juridice aşteaptă avizul Parlamentului. Guvernul îşi asumă răspunderea pentru acest set de măsuri. Guvernanţii argumentează că programul „Rabla“ se derulează după vechea legislaţie, întrucât, în prezent, se lucrează la elaborarea unui nou act normativ, care va aplica modificările. După definitivarea documentaţiei, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, va emite un ordin care va aproba acest act normativ.
Viraj periculos spre Parlament
Alocarea a 10.000 de autovehicule în 2009 prin extinderea programului „Rabla“ şi la persoanele juridice este cuprinsă în pachetul de măsuri anticriză şi de stimulare a mediului de afaceri pentru care Guvernul Boc îşi va asuma răspunderea în Parlament. Chiar dacă oficial se spune că etapa a treia a programului a început, Guvernul abia acum face primii paşi pentru înştiinţarea Parlamentului că-şi asumă răspunderea pe pachetul de măsuri anticriză. Un alt impediment pentru extinderea programului şi la persoane juridice este schema ajutorului de stat.
Fondul de Mediu spune că schema ajutorului de stat este deja elaborată şi va fi afişată pe siteul www.afm.ro. În prezent, pe pagina web a Administraţiei Fondului de Mediu nu apar astfel de informaţii, ci doar lista cu cei 128 de constructori şi dealeri autorizaţi să comercializeze maşini în a treia etapă a programului Rabla. Consiliul Concurenţei spune că prima de casare nu încalcă legislaţia comunitară în ceea ce preveşte ajutoarele de stat.
Nu este ajutor de stat
Suma maximă de care poate beneficia o companie, indiferent de sursa banilor şi forma sub care sunt acordate, este de 200.000 de euro pe o perioadă fiscală de trei ani, inclusiv cel fiscal în curs. În cazul ajutoarelor acordate în sectorul transp