In urma opt ani, Societatea Nationala Petrom (SNP) se lista pe piata reglementata de la Bursa de Valori Bucuresti, oferind investitorilor 39,21 miliarde de actiuni la o valoare nominala de 0,1 lei.
La finalul primei zile de tranzactionare, Petrom detinea o valoare de piata de 2,7 miliarde lei, la cotatia de inchidere de 0,07 lei/actiune, pentru ca dupa opt ani, capitalizarea acesteia sa creasca de 5 ori, la 13,99 miliarde lei, fara a tine cont de doua diminuari si trei majorari de capital.
In decembrie 2004, OMV din Austria a devenit actionarul majoritar al companiei in locul Ministerul Industriei si Comertului, pentru circa 700 milioane euro. In decursul a circa cinci ani, OMV a ajuns sa detina 51% din societate, in timp ce statul, prin intermediul Ministerului Economiei si a Fondului Proprietatea, au o participatie de 40,7%.
Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom, a afirmat ca de la listare, si privatizarea din 2004, societatea a trecut printr-un proces complex de transformare si eficientizare.
“In ultimii cinci ani, am investit 4,5 miliarde de euro pentru a ne moderniza operatiunile, conform cu prevederile legale interne si ale Comisiei Europene, in toate segmentele de activitate”, a declarat CEO-ul Petrom.
Gheorghe a exemplificat acest proces prin achizitiile companiilor Mol, Shell, Petrom Gaz.
Directorul executiv al Petrom a afirmat ca societatea nu a folosit piata de capital la adevarata sa valoare, de a finanta companiile, in conditiile in care ultima majorare de capital a fost realizata in 2005, prin emiterea a doar 644 milioane de actiuni noi.
“Nu pot spune ca am folosit piata de capital pentru a ne finanta pentru investitiile pe care le-am realizat de la listarea companiei la BVB”, a mai mentionat ea.
Petrom s-a imprumutat de la inceputul anului cu 1,175 miliarde de euro, atat de la banci, cat si de la