Străinii şi românii care au domiciliul în străinătate, dar se află temporar în ţară pot beneficia pe durata şederii în România de asigurări medicale. Asigurarea nu este obligatorie, dar poate acoperi cheltuieli medicale pe care altfel persoana respectivă ar trebui să le plătească.
Asigurarea de sănătate facultativă se adresează membrilor misiunilor diplomatice, cetăţenilor străini şi apatrizilor care se află temporar în ţară şi nu au solicitat viza de lungă şedere şi cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care se află temporar în ţară.
Pentru a beneficia de pachetul de servicii medicale, aceste persoane trebuie să se asigure la casele de asigurări de sănătate judeţene şi la cea a municipiului Bucureşti, în caz contrar, dacă apelează la serviciile medicale, vor suporta contravaloarea acestora. Calitatea de asigurat încetează odată cu pierderea dreptului de domiciliu sau de şedere în România, cu decesul sau cu declararea judecătorească a morţii asiguratului. Drepturile de asigurare încetează după trei luni de la ultima plată a contribuţiei.
Asigurările facultative sunt reglementate de Legea nr. 95/2006 şi de Ordinul nr. 221/2005 cu completările ulterioare. Prin şedere temporară în ţară se înţelege vizita, turismul, misiunea, transportul, activităţile sportive, activităţile culturale, ştiinţifice, umanitare, tratamentul medical de scurtă durată sau alte situaţii asemănătoare, efectuate de către cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, precum şi de cetăţenii străini şi apatrizi.
Contribuţia este de 5,5%
Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, contribuţia lunară se calculează prin aplicarea cotei de 10,7% la valoarea a două salarii de bază minime brute pe ţară pentru un pachet de servicii stabilit prin contractul-cadru, începând cu luna în care s-a făcut solicitarea privind asigurarea