Cele două noi companii energetice pe care vrea să le înfiinţeze Ministerul Economiei nu au nicio şansă de a fi operaţionale în acest an. Strategia de reorganizare a sistemului energetic românesc va fi finalizată abia după alegerile prezidenţiale din noiembrie. Încă de la primele anunţuri de iarna trecută privind intenţia de a realiza două companii energetice care să includă atât hidrocentrale, cât şi termocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare, ministrul Economiei, Adrian Videanu, a susţinut că noile entităţi vor fi funcţionale până la finele acestui an.
Însă împrejurările politice şi economice fac imposibil acest lucru, în condiţiile în care proiectul nu a depăşit nici măcar stadiul dezbaterii publice. La nivelul pieţei energetice, jucătorii privaţi s-au opus cuplării furnizorului de stat Electrica cu producătorii de energie, cu argumente de natură competiţională.
Pe plan social, autorităţile de resort nu au chemat sindicatele la discuţii până în prezent. În plus, PSD nu mai susţine divizarea Hidroelectrica, societate condusă de un fost preşedinte al PSD Braşov.
„Nu cred că strategia va fi gata înainte de alegeri. Dezbaterile sunt puternice la nivelul coaliţiei şi nu o văd o rezolvare, pentru că trebuie ca strategia să fie adoptată de Guvern, apoi de Parlament“, a declarat directorul general al Romgaz, Marcel Piteiu, citat de Agerpres.
După aprobarea în Guvern, strategia trebuie să aştepte avizul Consiliului Concurenţei, apoi va fi nevoie de alte câteva luni în care Adunările Generale ale Acţionarilor tuturor companiilor implicate să aprobe procedurile de divizare şi comasare.
Romgaz scapă de restructurare
Între timp, în urma dezbaterilor care au început în iunie, proiectul a suferit deja modificări. Romgaz nu va mai face parte din noile companii, aşa cum se prevede în var