Românii care se află temporar în străinătate pot solicita actele de identitate, în ţară în baza unei procuri obţinută de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statul respectiv. Mai citeşte şi:
MAE : Consulatele nu se vor abate de la programul cunoscut
Potrivit Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor, cetăţenii români care solicită documente de identitate, dar nu pot ajunge în timp util în ţară pentru a depune actele necesare eliberării acestora, sau pentru a le ridica, pot să apeleze la alte persoane care să le facă acest serviciu.
Ei trebuie să solicite, procure speciale Consulatelor României din statele în care îşi desfăşoară activitatea, pe numele celor care îi va reprezenta la Serviciul de Evidenţa Persoanelor din localităţile de domiciliu.
Procura trebuie să aibă aplicată fotografia solicitantului şi să fie certificată cu timbrul sec al misiunii diplomatice sau oficiului consular respectiv, la care se ataşează o fotografie identică cu cea care a fost aplicată pe aceasta.
În cuprinsul procurii speciale trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost eliberată, respectiv depunerea Cererii pentru eliberarea actului de identitate şi/sau ridicarea actului de identitate.
Preluarea imaginii necesare în procesul de producere şi eliberare a cărţii de identitate se realizează prin scanarea fotografiei ataşate la procura specială.
Depunerea cererii şi a documentelor necesare pentru eliberarea primului act de identitate nu se poate realiza în baza unei procuri speciale.