În topul problemelor care bătătoresc calea spre psihologi sunt şi frica de a nu avea bani de rate. Claustrofobia, frica de înălţime sau întâmplările nefericite, sunt dublate de crize şi de senzaţii de sufocare cauzate de problemele financiare. Fobiile, grijile copiilor pentru problemele părinţilor pe care îi ajută şi problemele de cuplu devansează recesiunea în topul tulburărilor care ghidează timişorenii către cabinetele psihologilor.
Astfel, principala tulburare despre care timişorenii au curajul să vorbească în faţa unui psiholog este atacul de panică. „Majoritatea se confesează despre atacuri de panică şi evită să vorbească despre depresii, lucru pe care încearcă să-l rezolve singuri”, a precizat psiholoaga Mihaela Dăescu.
Toate atacurile de panică se bazează în special pe gânduri iraţionale, când imaginaţia pune stăpânire pe gândire, persoanele afectate ajungând să tremure, să aibă senzaţii de sufocare şi chiar să nu-şi mai simtă braţele. „Foarte mulţi oameni se sperie şi cred că vor muri, de aceea recurg la un ajutor”, a descris psiholoaga Oana Bot. „Frica de a suferi atac cerebral este doar în imaginaţia persoanei, dar astfel de tulburări au mereu rezolvare”, a adăugat Mihaela Dăescu.
Secretele tulburărilor de top
Atacurile de panică se construiesc din fobii, accidente grave din trecut, conflicte interioare nerezolvate sau chiar fuga insistentă faţă de o situaţie care se doreşete a fi evitată. Topul problemelor este continuat de grijile pe care şi le fac tinerii pentru părinţii lor care au rate, sunt bolnavi sau au probleme de cuplu.
De multe ori, copiii dezvoltă stări de frică la gândul că mama a rămas singură acasă cu tatăl beţivan, care poate fi agresiv. De asemenea, nici cazurile copiilor răutăcioşi sau obezitatea nu sunt străine cabinetelor de psihologi.
Depresii criminale
Agresivitatea ma