Componentele care dau gustul amar al cafelei au proprietăţi antibacteriene, anticancerigene şi fac bine la digestie. Sursa: Hepta
Cafeaua (inclusiv sub formă de nes) nu este doar băutura care vă trezeşte de dimineaţă şi vă „aprinde” neuronii pentru orele suplimentare petrecute la serviciu. Specialiştii spun că, datorită anti oxi danţilor pe care îi conţine, cafeaua re duce riscul cancerului de colon cu 25% şi cu 80% pe cel al bolilor de ficat.
Componentele care dau gustul amar al cafelei au proprietăţi antibacteriene, anticancerigene şi protejează împotriva cariilor.
În plus, cafeaua reduce riscul de apariţie a diabetului de tip II. „Cei care beau în fiecare zi până la trei ceşti de cafea au un risc semnificativ mai mic de a face diabet în comparaţie cu cei care nu sunt consumatori de cafea”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie la Institutul de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Cafeaua este şi un bun remediu împotriva durerilor de cap şi a migrenelor pentru că dilată vasele de sânge.
Atenţie, boabele pot fi contaminate!
Ca să profitaţi de pe urma cafelei, nu trebuie să consumaţi mai mult de douătrei ceşti pe zi. „De asemenea, contează foarte mult tipul de cafea consumat şi modul de preparare al acesteia. Este important să cumpăraţi o cafea de calitate. Evitaţi să cumpăraţi cafea măcinată de la magazinul «din colţul străzii» pentru că boabele pot fi contaminate cu substanţe cancerigene”, mai spune Gheorghe Mencinicopschi.
Un alt amănunt important: cafeaua trebuie făcută la filtru şi în nici un caz în stil turcesc - la ibric. „Cea din urmă, din cauza zaţului, poate fi iritantă şi creşte colesterolul”, adaugă Mencinicopschi.
Cafeaua reduce şi oboseala în timpul exerciţiilor fizice şi îmbunătăţeşte performanţa fizică. „Unul dintre pri