Timp de câteva minute, cerul de deasupra localităţii prahovene Strejnic a fost acoperit, ieri după-amiază, de roiuri de furnici zburătoare. Potrivit specialiştilor din cadrul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov, invazia furnicilor este cauzată de condiţiile propice de înmulţire, cum ar fi variaţiile termice sau existenţa unei surse de hrană. Localnicii, speriaţi de „invadatori“
„O dată sau chiar de mai multe ori pe an, furnicile se transformă şi le cresc aripi. Probabil, în respectiva zonă, ele au fost prezente într-un număr mai mare şi este normal ca, atunci când sunt în aer, să pară mai multe, fiindcă sunt mai vizibile decât pe pământ. Pentru a depista cauzele, ar trebui făcută o analiză la faţa locului“, a explicat Dan Traian Ionescu, profesor în cadrul Universităţii „Transilvania“ Braşov.
Specialiştii în ştiinţele naturii spun că fenomenul este absolut normal. „Nu trebuie să ne speriem. În această perioadă a anului au loc roiri, furnicile îşi caută loc de hrană, care să nu fie aglomerat. De aceea, le întâlnim în spaţiile deschise, în special pe câmpuri. Este adevărat că s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani, asta deoarece culturile agricole nu au mai fost tratate cu insecticide“, a explicat prof. dr. Emilia Iancu, directorul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova.
Micile insecte zburătoare i-au deranjat pe localnicii aflaţi pe câmp, la muncă sau în gospodării. Fiecare a fost nevoit să găsească rapid un adăpost pentru a scăpa de „invadatori“.
Şi conducătorii au făcut faţă cu greu norului de furnici, mai ales că acestea se aşezau pe parbrizele maşinilor, îngreunându-le vizibilitatea pe şosele. „Am stat la barieră cu geamul închis.
M-am şi speriat când am văzut cât de multe erau. Mă tem să nu fie periculoase, să înţepe, pentru că sunt foarte mari. Este ceva ciuda